wihurin-metro-tukku-kauppa-historia

Wihurin Metro-tukku - osana Wihuri-konsernia

Wihurilla on neljä varsin erilaista toimialaa globaalisti toimivasta pakkausteollisuudesta aina kotimaassa toimivaan päivittäistavaratukkutoimintaan. Toimintomme kattavat valmistusta, maahantuontia, myyntiä ja palveluja. Toimimme niin maalla, merellä kuin ilmassakin.

Wihuri-konsernin muodostavat emoyhtiö Wihuri International Oy ja sen alakonsernit Wihuri Oy sekä Wihuri Packaging Oy. Toimialoista Wihuri Oy Aarnio, Tekninen Kauppa ja Aviation muodostavat nykyisen Wihuri Oy:n, Wihurin pakkausteollisuuden toimiessa Wihuri Packaging Oy:n alla.

Wihurin pakkausteollisuus

Wihurin pakkausteollisuuden muodostaa kaksi vahvaa toimijaa: WIPAK Euroopassa ja Aasiassa sekä WINPAK Pohjois-Amerikassa. Wipakilla ja Winpakilla on yhteensä 21 tuotantolaitosta kahdella eri mantereella sekä laaja myyntitoimistojen verkosto.

Päivittäistavaratukkutoiminta - Wihuri Oy Aarnio

Wihuri Oy Aarnion Metro-tukun valikoimaan kuuluu noin 20 000 tuotteen valikoima tuoretuotteita, elintarvikkeita, pakasteita ja päivittäisiä käyttötavaroita sekä kattava alkoholituotevalikoima HoReCa-sektorin sekä vähittäiskaupan asiakkaille. Maanlaajuisen tukku- ja toimitusmyynnin lisäksi Metro on paikallisesti läsnä 20 pikatukun verkostolla, joka takaa asiakkaille nopean toimituksen ympäri Suomen.

Tekninen Kauppa

Tekninen Kauppa tarjoaa palvelukokonaisuuden korkealaatuisista tuotteista ammattitaitoiseen jälkimarkkinointiin. Teknisen Kaupan edustamia tuoteryhmiä ovat ajoneuvolämmittimet, ilmastointikoneet, korjaamolaitteet, trukit, ympäristönhoitokoneet, työkalut, työstökoneet, maarakennuskoneet, ja moottorit.

Liikelentotoiminta - Wihuri Aviation

Jetflite Oy on 40 vuoden kokemuksellaan vanhin ja yksi suurimmista tilauslentoja tarjoavista yhtiöistä Pohjoismaissa. Se on myös kokenein IVY-maihin suuntautuvien lentojen operaattori. Tilauslentojen lisäksi Jetflite tarjoaa koneiden operointi- ja huoltopalveluja sekä ambulanssilentoja.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun tarina

Toimivaa tukkukauppaa yli sadan vuoden kokemuksella

Tänä päivänä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on yksi alansa johtavista toimijoista Suomessa ja pikatukkuverkostomme kattaa läpi Suomen

wihurin-metro-tukku-historia-kuorma-auto

Wihuri Oy Aarnion tukkukauppa sai alkunsa vuonna 1901 Kaarinassa, kun Hjalmar Aarnio kuljetti kauppiaille Edla-vaimonsa paistamia leivonnaisia myytäväksi. Nopeasti hän huomasi, että suurissa erissä oli tinkimisen varaa, niinpä hän alkoi ostaa tavaroita yli oma tarpeen ja myydä niitä eteenpäin kauppiaille. Hjalmar muutti yrityksen osakeyhtiöksi ja nimeksi tuli Hjalmar Aarnio Oy. Edlan kuoltua Hjalmar jatkoi liiketoimintaa yksin kunnes tutustui tulevaan vaimoonsa Rakel Hellbergiin.

Liiketoiminta kasvoi ja 1940 luvulla perustettiin Tukkukauppojen Oy (Tuko), johon yhdistyi aiemmin nimensä muuttanut Aarnio Oy, Tukkukunta ja kolme muuta yritystä. Aarnion liiketoiminta kasvoi sotien jälkeen kahvipaahtimolla, ompelimoilla ja uusilla varastoilla kunnes yleislakko ja lama kurittivat kaupankäyntiä. Konttori siirtyi Tampereelle, ja myynti lähti jälleen kasvuun, kun myyntiedustajat alkoivat säännöllisesti käydä asiakkaiden luona.

Ensimmäinen Aarnion pikatukku perustetaan

Ensimmäinen Aarnion pikatukku perustettiin Turkuun 1962. Pikatukusta kauppiaat saivat nopeasti täydennystä valikoimiinsa ja myös pienen lisäalennuksen, kun he keräsivät tuotteet itse. Vuosikymmenen lopulla Aarnio oli Suomen suurin pikatukkuketju.

Rakel Wihuri, ent. Aarnio, oli Hjalmarin kuoltua ja leskeksi jäätyään avioitunut laivanvarustajana uransa aloittaneen merenkulkuneuvos Antti Wihurin kanssa ja toimi tärkeänä linkkinä kahden uranuurtajan elämäntyön yhdistämisessä. Vuonna 1961 Aarnion ja Wihurin liiketoiminnot yhdistyivät Wihuri-Yhtymäksi. Pian tämän jälkeen Wihuri-Yhtymä Oy osti liikevaihdoltaan samankokoisen kilpailijansa, Maamiesten Kauppa Oy:n osakekannan 1970 ja se fuusioitiin Wihuriin 1976. Vuotta aiemmin Wihuri-Yhtymän nimi muutettiin Wihuri Oy:ksi.

Antti Aarnio-Wihuri jatkaa menestyksekästä elämäntyötä

Antti Aarnio-Wihuri siirtyi vuonna 1988 Wihuri Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi ja jatkaa tehtävässä edelleen. Hän on tehnyt pitkän uran perheyhtiön palveluksessa jatkaen isänsä Hjalmar Aarnion, äitinsä Rakel Wihurin sekä Antti Wihurin elämäntyötä.

Tukolaista tukkukauppaa alettiin kehittää toden teolla 1990-luvulla ja ketjun nimeksi otettiin Metro. Tukkuun yhdistettiin pika- ja toimitustukku, tuoretuoteosasto ja terminaalitoiminnot. Ensimmäinen Aarnion Metro-pikatukku avattiin Tampereella 1991.

Asiantuntevaa palvelua lähellä sinua

Wihuri ja Osuuskunta Tradeka yhdistivät päivittäistavarakauppansa 2005. Yhtiön nimeksi tuli Tradeka Oy (vuodesta 2008 Suomen Lähikauppa Oy) ja Wihurista tuli sen kolmanneksi suurin osakas. Tradeka myi osuutensa hankintayhtiö Inex Partnersista ja siirtyi Tuko Logisticsiin. Tuko Logistics muutettiin osuuskunnaksi 2011 ja Wihuri omistaa siitä 41 prosenttia.

Wihuri investoi omaan logistiikkakeskukseen

Wihuri luopui Suomen Lähikaupan osakkeista 2012 ja keskittyy päivittäistavara-alan tukkukauppaan. Vuonna 2016 Wihurin hallitus teki päätöksen oman logistiikkakeskuksen rakentamisesta Vantaan Viinikkalaan. Wihurin Metro-tukku siirtyi itsenäiseen hankintaan ja logistiikkaan vuonna 2018, minkä jälkeen hankintaosuuskunta päätettiin purkaa. Oman logistiikkakeskuksen ansiosta palvelemme kasvavaa asiakaskuntaamme entistä tehokkaammin ja laadukkaammin.

Tänä päivänä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on yksi alansa johtavista toimijoista Suomessa ja pikatukkuverkostomme kattaa läpi Suomen. Huolehdimme päivittäin 30 000 foodservice- ja vähittäiskauppa-asiakkaamme sujuvasta arjesta kautta maan. Wihuri on edelleen perheomistuksessa ja jatkaa uraauurtavana suomalaisena monialakonsernina.

Tiedotteet